10 tipů na budování sbírky minerálů

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 23.11.2018 10:14
Naposledy upraveno: 23.11.2018 10:14

Vybudovat sbírku minerálů je záležitost mnoha let a vyžaduje to řadu zkušeností. Pokud se nechcete učit vše za pochodu, přečtěte si našich 10 tipů na budování sbírky. Některá pravidla se vám možná budou zdát divná, ale po pár stovkách kusů ve sbírce je jistě pochopíte a oceníte.

1. Kvalitní literatura je základ

Kvalitní literatura o mineralogickém systému a lokalitách je základ. Pro začátek není nutné skoupit všechno, vyplatí se zejména kvalitní knihy. Populárně naučné knížky o minerálech, kterých v poslední době vyšlo větší množství, mají dost často zásadní nedostatky. Přesto se vyplatí zejména knihy od Marcela Vaneka a průvodce od petra Pauliše. Skripta se špatně shání a nově prakticky nevychází, ale obvykle je v nich spousta informací. Z topografické literatury určitě stojí za zmínku Mineralogie Československa od J. H. Bernarda, systematikům pomůže zejména Atlas minerálů České a Slovenské republiky od Sejkory a Kouřimského. Pokud však chcete aktuální vědecké informace, budete muset hledat v zahraničí. Z časopisů je populární zejména sběratelský Minerál, vědecké a česky jsou Bulletin mineralogicko-petrologického oddělení NM a Acta Musei Moraviae.

2. Bez kladiva to nejde

Doba dřevěných geologických kladiv minula a zednické kladivo nemá dlouhou životnost. Raději investujte do pořádného geologického kladiva. Cena se pohybuje u levnějších typů do 1500 Kč, ze zahraničí je lze sehnat i výrazně levněji. Narozdíl od běžných kladiv vydrží to geologické dlouhá léta.

3. Vystavujte nejlepší vzorky

Skladovat vzorky různě po stole, poličkách nebo krabicích není zrovna ideální řešení. Za chvíli začnou být kameny všude. Zkuste si sehnat skříň anebo ještě lépe vitrínu na sbírkové vzorky, méně hodnotné vzorky mohou být třeba v zásuvkách. Na vzorky se nepráší, nepřekáží a ani se nepoškodí. Navíc se pak můžete pochlubit návštěvám či kolegům sběratelům aniž byste někde hrabali v krabicích pod postelí nebo na půdě.

4. Vše evidujte

Je jedno jestli si u každého vzorku necháváte cedulku anebo lepíte na minerály čísla a pak evidujete data v kartotéce nebo databázi. Důležité je udržovat kvalitní dokumentaci! Nezdá se to, ale člověk zapomene ledacos. Není problém udělat si tabulku v Excelu a udržovat aktuální informace. A vyplatí se začít co nejdřív, ve chvíli kdy je ve sbírce 300 kusů je pozdě!

5. Ihned popisujte získané minerály

Hned na lokalitě nebo na burze dejte k minerálu lístek s lokalitou a případně názvem! Hlava je děravá, spoustu věcí ráda zapomene! Po příjezdu domů je vhodné vzorky co nejdříve umýt, roztřídit a zaevidovat. Pokud vzorek nestojí ani za námahu s dokumentací, nemá ve sbírce co dělat! Pracovní vzorky se obvykle neevidují, ale vždy je třeba aby u nich byla alespoň cedulka s lokalitou.

6. Nepoužívejte permanentní lepidlo!

Na minerály nikdy nepouživejte permanentní lepidlo! Pokud na mineály lepíte čísla nebo potřebujete slepit více částí, používejte zásadně odstranitelné lepidlo. Velmi dobrý je Herkules anebo další disperzní lepidla. Spoje jsou pevné, trvanlivé a zbytky lepidla lze smýt teplou vodou. Naopak Kanagom, různé epoxidy nebo kyanakryláty (vteřinová lepidla) jsou naprosto nevhodné, jejich pozůstatky už ze vzorků nikdo nikdy nedostane!

7. Neakceptujte nekvalitní vzorky

Vypadá to tvrdě, ale netahejte domů druhořadé vzorky! Za chvíli by byly kameny naprosto všude. Hned na lokalitě nebo burze pečlivě proberte co půjde do sbírky. Na lokalitě vyberte několik nejlepších vzorků do sbírky, případně něco na výměnu a zbytek nechte na místě. Na burze raději kupte jeden dražší a kvalitní vzorek než deset levných zmetků. Pro začátečníka je to často obtížné, ale tato strategie se v budoucnu silně vyplatí.

8. Nesbírejte víc než můžete vystavit

Raději mít doma jednu polici nádherných vzorků než celou skříň druhořadých vzorků. Vymezte si na kameny místo a snažte se ho naplnit co nejkvalitnějším materiálem. Raději zčasu načas proberte sbírku a zbavte se méně kvalitních kusů. Když seženete kvalitnější vzorek, tak ten starý prodejte nebo vyměňte. Toto pravidlo umožňuje udržet sbírku v rozumné kvalitě a rozsahu.

9. Dokumentační vzorky patří zvlášť

Pokud aktivně sbíráte minerály, budete mít brzy doma hromadu dokumentačních vzorků, které by ovšem ve sbírce být neměly. Není na škodu založit něco jako dokumentační depozitář. Tyto vzorky mohou být klidně uskladněny zabalené v novinách anebo rozložené v bedýnkách od ovoce někde na půdě, ale samozřejmě musí být popsané. Opět se vyplatí tvrdá selekce a pravidelné čistky.

10. Sbírání minerálů je o vztazích

Aktuální informace jsou pro sbírání minerálů stěžejním faktorem. Bez spolupráce s dalšími sběrateli to daleko nedotáhnete. Výpravy na minerály mají kolikrát větší hodnotu spíše kvůli kamarádům než nalezeným kamenům, ty bývají spíše takový bonus. Nechovejte se jako hulváti a nerabujte lokality, jinak se vám podobný přístup brzy vrátí.

Komentáře