Historie a modernizace Rockhound.cz

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 23.11.2018 10:22
Naposledy upraveno: 23.11.2018 10:22

Na podzim 2014 bude mít rockhound.cz jubilejních deset let. Po takové době si web jistě zaslouží trochu pozornosti a po postupném vylepšování došlo na rozsáhlé předělání řady věcí. První z nich je design, přestože jistě objevíte řadu dalších novinek a časem budou přibývat další funkce.

Jak to všechno začalo?

Nejstarší verze začala vznikat na podzim 2004, v té době ještě na freehostingu pod názvem rockhunter. Původně jsem chtěl vytvořit pouze vlastní galerii minerálů, ale spolubydlící programátor mě naučil řešit přihlašování a autorizaci uživatelů - a tehdy mě napadlo, že by vlastně nebyl problém umožnit nahrávání všem přihlášeným uživatelům. První rok nebyl provoz na webu žádná sláva, obsah přibýval pomalu a k nahrávání se nikdo moc neměl. Pár kamarádů jsem ukecal a přidali pár fotek, tím to ale většinou zhaslo.

Postupný vývoj

Někdy v průběhu roku 2005 se zaregistroval tehdy neznámý človíček - Víťa Snášel. Začal nahrávat spousty fotek a to mě motivovalo k další činnosti. Od září 2005 existuje rockhound.cz na vlastní doméně a začal se celkem obstojně rozvíjet. Postupně přibývaly nové funkce i spousty fotek, přidali se další aktivní uživatelé. V roce 2007 jsem zprovoznil databázi lokalit a fórum, která se pro spoustu lidí staly osinou v zadnici. Díky následnému zplundrování několika lokalit a také několika mohutným rozkrádačkám fotek i textů se situace okolo webu poněkud vyhrotila. Databázi lokalit i fórum jsem zrušil a situace mě tehdy natolik znechutila, že nebýt dalších uživatelů, kteří nezištně nahráli fotky, asi bych web úplně zrušil. I přes značný počet tehdy smazaných fotek a úplné zastavení dalšího vývoje však Rockhound.cz přežil a dokonce začal postupně opět prosperovat. Prováděl jsem pouze nutnou údržbu a nějaké drobné inovace.

Nový začátek

Až někdy v letech 2009-2010 jsem se začal o web opět trochu víc starat, ale na žádné zásadní novinky nedošlo. V roce 2010 jsem postupně začal přemýšlet kam dál. V roce 2012 mi grafik David Dobrovolný velmi pomohl a výměnou za fotky vytvořil současný design. Protože jsem však neměl velké zkušenosti s kódováním moderního designu, trvalo mi mnoho měsíců než jsem vše převedl z návrhu do webové podoby. Uvažoval jsem také o přepracování řady věcí, nakonec jsem však z větší části pouze přesunul a upravil původní obsah do nové šablony a provedl nezbytné úpravy. Jedna z mála značně předělaných částí jsou články, které s původní verzí nemají společného zhola nic.

Co se změnilo a co můžete čekat?

Vývoj novinek samozřejmě stále pokračuje a řada věcí je rozpracovaná. Jednou z mnoha věcí bude nové fórum, které bude tentokrát plně integrované do webu. Pracuje se také na polidštění uživatelských profilů, již dnes si můžete například změnit heslo nebo kontaktní email. Některé části webu jsou značně zastaralé a nepohodlné, jejich modernizace však vyžaduje hluboké vnitřní změny ve fungování. V následujících měsících se můžete těšit na spoustu menších i větších úprav. Pokud máte nějaké nápady, něco vám tu chybí nebo naopak vás něco obtěžuje, neváhejte napsat na webmaster@rockhound.cz.

Další vývoj závisí na každém z vás

Rockhound.cz vždy byl a také vždy bude pro běžné uživatele. Za služby ani obsah uživatelé neplatí a dokonce ani nemusíte mít registraci. Přesto bych si zde dovolil apelovat na solidárnost. Web neděláte pro mě, já ho dělám pro vás a vy si ho děláte pro sebe. Co sem nenahrajete, to tady nebude. Na západ od nás je běžné dělit se o informace, fotografie, reporty a různé zajímavosti. Nebuďme čeští krkouni a zkusme myslet občas nejen na sebe.

Pokud neumíte fotit minerály, můžete napsat některému ze zdejších zkušených fotografů - většina z nás neustále shání nové vzorky na focení. Můžete také nahrát fotografie z lokalit. Rockhound má také vlastní účty na sociálních sítích Facebook, Twitter a Google+ - sdílejte, lajkujte, tweetujte, odkazujte ze svých webů nebo blogů.

Proč jsou na webu reklamy?

Zřejmě jste si všimli nově rozmístěných reklam, kterých bez debaty přibylo. Přes řeči mnoha lidí o mých výdělcích z provozu rockhound.cz je smutným faktem, že web i přes stěží zaplatí svůj provoz. O nějakém zaplacení mnoha měsíců vývoje a úprav nemůže být ani řeči. Pokud chceme tento web udržet při životě a dále ho rozvíjet, je reklama nutné zlo. Časem bude třeba financovat další úpravy a bude třeba platit speciální služby. S růstem portálu samozřejmě také rostou nároky na hosting, který není zdarma.

Komentáře

Víťa said:

05.02.2014 20:37:52

Díky Zbyňďo za nás všechny kdo používáme Rockhound! Vím kolik tě to všechno stálo času, nervů a hlavně i peněz ! Povedlo se ti to na jedničku a Rockhound se může dál rozvíjet.

Pavel said:

06.02.2014 18:22:20

Naprosto souhlasím s Víťou. Je super, že existuje někdo jako Zbyněk, který pro nás vytváří stránku, jako je tato, na české poměry nevídanou. Na nás je, aby jsme to snažení podpořili pěknejma fotkama.