Fotografování minerálů na bílém pozadí

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 23.11.2018 10:14
Naposledy upraveno: 23.11.2018 10:14

Člověk by očekával, že vytvořit bílé pozadí nemůže být přece problém? A ono ouha, zas tak jednoduché to není, zejména pokud nevíte jak na to! V tomto článku si detailně probereme využití světelného stanu, který je spolehlivým nástrojem k vytváření čistě bílého pozadí.

Problematický bílé pozadí z papíru

Samozřejmě nejjednodušší možnost, která každého napadne, je pochopitelně bílý papír. Pokud potřebujete rychle dokumentační fotografii, pořád je to lepší, než máte kámen v ruce a pozadí tvoří váš obývák, jinak to ale žádný zázrak nebude. Na obrázku 1 jasně vidíme proč. Za prvé se vám téměř jistě nepovede docílit rovnoměrně bílého pozadí a část bude šedivá a za druhé je pod vzorkem celkem výrazný stín. Ani jedno není zrovna ideální.

Hyalit na bílém pozadí
Hyalit nafocený pouze na bílém papíře bez dalších pomůcek, povšimněte si nerovnoměrného nasvícení a tvrdého stínu pod vzorkem.

Světelný stan je ideální řešení

Jak se tedy vyhnout podobným potížím? Řešení se nabízí několik, začneme od toho jednoduchého, levného a spolehlivého. Další speciální metody pak probereme na konci článku. Ono kouzelné řešení se jmenuje světelný stan (anglicky light tent). Světelný stan je vlastně kostka z nějaké průsvitné tkaniny na plastovém rámu. Vyrábí se v mnoha velikostech od miniaturních okolo 25-30 cm až po opravdu velké o průměru přes metr - příklad světelného stanu je na obrázku 2. Stany bývají skládací, po focení se snadno složí a nezaberou mnoho místa. Složený stan o průměru 40 cm je na obrázku 3.


Obr. 2 - Rozložený světelný stan s nainstalovanými lampičkami, zespodu je pod stanem sklo.


Obr. 3 - Zabalený světelný stan o hraně 40 cm je velice skladný.

Kde pořídit světelný stan?

Světelné stany není problém sehnat od mnoha výrobců a dovozců, v ČR zpravidla s náležitou nemravnou přirážkou. Pokud máte účet u PayPalu a na eBay, není absolutně co řešit. Vyhledejte přiměřený kus a objednejte, neustále jich je v nabídce velké množství za lidové ceny. Osobně používám stan o průměru 40 cm, který mi naprosto vyhovuje. Cena podobného bude nejspíš $15-20 plus nějaké poštovné. Pokud nemáte možnost nakoupit na eBay, potom je asi nejlevnější varianta využít překupníků buď na Aukru nebo na Paladixu. Zde podobný stan seženete s nějakou tou přirážkou v řádu několika stokorun. Pokud zatoužíte po "značkovém" (mám silné podezření, že ty "značkové" šije stejná čínská fabrika jako ty obyčejné), můžete nakoupit u specializovaných prodejců fotovybavení, samozřejmě s patřičnou přirážkou až do výše několika tisíc korun.

Světla

Další věc co budete nezbytně potřebovat jsou alespoň dvě světla. Můžete klidně použít dvě lampičky, co už máte doma. Já měl jen malou halogengu, tak jsem na svitidla.com objednal dvě levné lampičky s husím krkem (aby šly libovolně nastavit) asi po 180 Kč. Naprosto stěžejní jsou ovšem žárovky! Můžete v zásadě použít jaké chcete, nicméně to musí být stejné žárovky, jinak budou mít rozdílnou barvu světla a výsledkem budou ujeté barvy, které nezkalibrujete ani kdybyste se rozkrájeli. Osobně jsem dal přednost zářivkám. Důvod je vcelku prostý. Stavební halogeny stojí zhruba stejně jako lampička i se zářivkou a produkují obrovské množství tepla. To je nepraktické, nepohodlné a navíc si můžete snadno podpálit světelný stan. Obyčejné žárovky také příliš hřejí, teď už je navíc těžko seženete. U zářivek je navíc příjemným bonusem nízká spotřeba.

Používám 23 W zářivky (to je zhruba stejný světelný výkon jako 100 W wolframová žárovka), slabší jsou příliš slabé a silnější zase hodně drahé. Pokud máte fajnové choutky, můžete si koupit i 100 W profesionální zářivky ve specializovaném obchodě, ovšem pod pětistovku podobnou zářivku nepořídíte.

Podložní sklo

Poslední drobností, kterou budete potřebovat, je kus skla. Měl by být o něco větší jak světelný stan, můžete použít sklo z nějaké vitrínky nebo knihovny. Popřípadě si u sklenáře nechte uříznout kus na míru, vyjde to tak na 50-100 Kč.

Kolik to celé stojí?

Celkově se tedy moje náklady na celou sestavu vyšplhaly na 1080 Kč - 2x 180 Kč lampička, 2x 110 Kč zářivka, 100 Kč sklo a 400 Kč světelný stan. Pokud budete chtít profesionální světla a budete vše kupovat v ČR, stále lze vše pořídit za cenu cca 3-4 tisíc korun.

Fotografujeme se světelným stanem

A teď přijde to hlavní, jak se s takovou věcí vlastně fotí? Použití celé sestavy je zřejmé z obrázku 2: Mezi dvě židle jsem položil kus skla, na sklo jsem postavil světelný stan a jednu lampičku jsem dal zespodu pod sklo a druhou shora nad stan. Mám lampičky s klipsem, takže jsem je uchytil o police knihovny. Pokud máte lampičky se stojanem, můžete jednu postavit na zem a druhou nad stan třeba na polici nebo skříň. Spodní lampička zajistí nasvícení pozadí zespodu, které zabrání vzniku stínů. Horní lampička je zdrojem světla pro samotný vzorek, díky stanu je navíc světlo velmi dobře rozptýlené, což zajistí rovnoměrné nasvícení vzorku a zabrání to odleskům.

Pro samotné focení budete potřebovat fotoaparát a stativ. Režim snímání je nejlepší nastavit na prioritu clony, kterou nastavíme na f8 až f11. Pouze u fullframe zrcadlovek použijte víc jak f11, zrcadlovky s menším snímačem u vyšších clon trpí těžkou ztrátou ostrosti vlivem difrakce a reálně jsou clony f16 a f22 dost nepoužitelné. Měření expozice nastavte na bodové měření. Pokud byste nechali integrální měření (běžně nastavené u všech fotoaparátů), bude fotoaparát průměrovat hodnoty z celé plochy a díky podsvícenému bílému pozadí bude výsledný snímek těžce podexponovaný. Pokud bude třeba, můžete ještě doladit expozici korekcí. Kalibraci bílé barvy nastavíte buď jako "vlastní" a přímo si nastavíte prázdný stan jako bílou barvu, nebo u pokročilých foťáků můžete přímo nastavit teplotu světla v kelvinech (na zářivkách bývá uvedena). No a pak už jen cvakáte :D Pro ideální ostrost je vhodné použít samospoušť alespoň 3 vteřiny anebo kabelovou spoušť. Výslednou fotografii můžete vidět na obrázku 4.

Antimonit a bílém pozadí
Obr. 4 - Antimonit, provincie Hu-Bei, Čína

Co se světelným stanem nefotit?

Je několik situací, kdy je světelný stan problém. Obvykle se v něm velmi těžko fotí bílé anebo čiré vzorky. Bílé vzorky splývají s pozadím a čiré ztrácí hloubku a nevyniknou. obojí je lepší fotit na barevném pozadí, které si probereme někdy příště. Ke stanům se obvykle dodávají i barevná pozadí, jenže na minerály se bohužel příliš nehodí kvůli zřetelné textuře.

Fotografický stůl

Další možností pro bezstínové bílé pozadí je světelný stůl, často používaný profesionálními fotografy. Drobnou vadou na kráse je jeho horentní cena (obvykle nad 5000 Kč) a poněkud horší skladovatelnost i přenositelnost. Světelné stoly vyrábí například česká firma Fomei. Světelný stan navíc jako přidaný bonus vytváří i rozptýlené světlo a brání odleskům z okolí. U světelného stolu budete potřebovat buď jeden silný zdroj světla se softboxem, nebo nejméně dva menší zdroje, ideálně také s nějakým difuzorem a samozřejmě další světlo zespodu. Pokud nechcete, aby se na vašich lesklých vzorcích odrážel váš obývák, budete také muset nějak izolovat okolí plentou nebo mít vlastní ateliér. Světelný stůl s patřičným nasvícením umožňuje libovolné nasvícené vzorku a snadnou práci i s barevným pozadím, ovšem celá ta legrace stojí nemálo peněz.

Komentáře

Matúš Škutka said:

18.10.2014 13:10:56

Ten fotostan,keď je zložený tak po rozložení je potom látka pokrčená.Treba ju potom vyžehliť? Pretože si myslím,že pokrčenú látku bude vidno aj v zábere.Či vo svetle podsvietenia sa to stratí?

Zbyněk Buřival said:

18.10.2014 21:57:37

Ne, fotostan se nežehlí. Zas tak moc se nepokrčí a navíc se prosvítí a fotí se obvykle s korekcí minimálně +1EV, takže se z látky stejně stane jednolitá bílá barva. Samozřejmě čím světlejší minerál, tím hůř se fotí.