Recenze knihy Galerie minerálů od Marcela Vaneka

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 23.11.2018 10:19
Naposledy upraveno: 23.11.2018 10:19

Každý sběratel i milovník minerálů se rád podívá na pěkné vzorky. Nová kniha Galerie minerálů od Marcela Vaneka je plná fotografií kvalitník vzorků z ČR, SR i ze světa. Svým velkým formátem i kvalitou grafického zpracování nepochybně potěší každého sběratele.

Obsah knihy

Kniha je kromě nezbytných předmluv a poděkování rozdělena do čtyř důleřitých částí - Čechy, Morava, Slovensko a Svět. Textu je vcelku poskrovnu a vše je dvojjazyčné - tedy česky a anglicky. Ke každému celku je krátký úvodní text, dále je u každého vzorku kromě lokality a rozměrů pár dalších slov o samotném vzorku či jeho nálezu. Stěžejní jsou v knize především kvalitní a velké fotografie pěkných mineralogickýh ukázek. Většina minerálů pochází přímo z autorovy sbírky. Knihu netvořil Marcel Vanek sám, výrazně se podílel kvartet jeho kamarádů, kteří se starají o grafiku, úpravu textů i marketing.

Kniha je zpracována jako kochací záležitost, formát je opravdu velký a grafika je na velmi dobré úrovni. Papír i tisk jsou ve vynikající kvalitě, příjemně se listuje a pevné desky zajišťují dlouhou životnost. Vazba je pevná a solidní, žádné vypadávání listů či rozlepování vazby. Co bych poněkud vytknul je typografická chyba, kdy mezi číslem a jednotkou (cm/mm) není mezera, ale jedná se opravdu o drobnost. Někteří by možná také uvítali nějakou tu stránku textu navíc - asi si budeme muset koupit další Marcelovy knihy, kde je povídání dost :)

Pozvánka na křest knihy

Křest knihy proběhne na burze v Mnichově v sobotu 25. 10. 2014 ve 12:00 hodin (Hala B5 Forum Minerale). Všichni návštěvníci Mnichovské burzy jsou srdečně vítání a jistě bude příležitost prohodit s autorem pár slov.

Rozsah, formát a cena

Kniha je vytištěna na kvalitním křídovém papíře, má pevné celobarevné pevné desky. Formát knihy je A4, rozsah 224 stran, obsahuje přes 350 barevných fotografií. Záměr prezentovat krásu minerálů se díky kvalitnímu zpracování nepochybně podařil a co se kvality grafického provedení týká, patří kniha mezi českými publikacemi o minerálech nepochybně mezi to nejlepší.

Knihu můžete objenat přímo na stránkách nakladatelství MILAHELP, cena je 650 Kč + 80 Kč poštovné a balné.

Komentáře