Podvody při prodeji minerálů

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 23.11.2018 10:24
Naposledy upraveno: 23.11.2018 10:24

Už odpradávna se dělají podvody a různá vylepšení při prodeji minerálů, teprve s rozmachem obchodu s minerály však začíná jít do tuhého. S podvody se setkáte na Aukru, v e-shopech i na burzách v masivním měřítku a bez zkušeností se jim těžko vyhnete.

Špatné označení minerálu či lokality

S nepravdivým, zavádějícím či zcela vymyšleným názvoslovím se setkáte u mnoha prodejců. Nejčastěji se jedná o obchodníky, kteří prostě s něčím kšeftují a jde jim jen o zisk, ke zboží nemají vztah a často mu vůbec nerozumí. První typ omylů vzniká čistě z hlouposti a neznalosti. Prodejce něco koupí od překupníka a prostě opíše nesprávné názvy, popřípadě pomíchá vzorky anebo minerály špatně určí. Celkem běžné je také používání zastaralých či zkomolených názvů – například distén (kyanit), desmín (stilbit) či orthit (allanit). Často nejde o zlý úmysl.

Určování některých vzácnějších fází není zrovna jednoduché a v případě mnoha sekundárů a některých amfibolů či turmalínů je často bez analytiky dokonce nemožné. Často se některé chybné určení traduje i roky, než se na omyl přijde. Další obvyklou chybou bývá to, že si prodejce jednoduše nevšimne nějakého méně nápadného a často vzácnějšího minerálu. Na některých vzorcích tak občas najdete docela zajímavé poklady.


Obarvená křemenná geoda, navíc ještě "vylepšená" zlatou barvou

Mnohem nebezpečnější a velmi těžko odhalitelné je úmyslné špatné označení. Týká se to především vzorků pro sběratele, kteří mají často solidní znalosti a podvod tedy musí být dobře vymyšlený. Obvyklé podvody jsou dvojího druhu. Buď se nějaký minerál označí jiným názvem, často se vydává za nějaký podstatně dražší – například falešné tyrkysy. Mnohem častější je však úmyslná záměna lokality u vzorku z nějaké běžné a produktivní lokality, který se pak vydává za ceněnou „klasiku“. Například se čínský antimonit nebo wolframit vydává za vzorky z Kremnice či Horního Slavkova. Méně zkušený sběratel na podobný podvod těžko přijde, zejména pokud není vzorek až podezřele dokonalý a příliš levný. Nejhorší je, že se podobné vzorky dostanou do oběhu a pak je již velmi těžké podvod odhalit.

Účelově vymyšlené názvy minerálů

Trošku horší případ je v případě účelového používání různých názvů variet či vytváření obchodních názvů. Cílem je obelhat kupujícího a uměle v něm vzbudit dojem, že se jedná o cosi vzácného a tím samozřejmě ospravedlnit často mnohonásobně vyšší cenu. Za relativně lehčí případy lze označit používání různých varietních názvů, typicky se třeba používá fakolit (chabazit), chiastolit (andaluzit s grafitem), avanturín (obvykle křemen s inkluzemi slídy) či larimar (modrý pektolit). Daleko horší je však úmyslné podsouvání vymyšlených či „obchodních“ názvů. Typicky se jedná třeba o různé „léčivé“ kameny jako titanium quartz, azeztulit, zeozit, zlatý avanturín a další podvody. Velmi rozšířené je také označení různých minerálů jako onyx. Pravý onyx je však varietou achátu s černými a bílými proužky.


Zeozit není minerál, jedná se nejspíš o otamblovaný hadec

Umělá vylepšení

Kamenům se samozřejmě odpradávna všelijak „pomáhalo“. Podvody s drahými kameny by vydaly na samostatnou knihu, ale i u minerálů se najde dost triků. Zcela běžně se setkáte s barvenými brazilskými acháty či vyžíhanými citríny a ametríny (původně ametyst). Jejich výskyt je dokonce tak běžný, že najít nějaký přírodní brazilský achát je umění. U typických jedovatě modrých, zelených či purpurových achátů to většinu lidí napadne. Barva však je často zvýrazněna i méně nápadně a pokud si kámen sami nerozříznete, nemáte jistotu nikdy. Většina nabízených karneolů jsou také pouze obarvené chalcedony. Skoro všechny citríny na trhu jsou původně brazilské ametysty, které žíháním získají typicky oranžovo-žlutou barvu. Nějčastěji se jedná o stejné drůzy jako brazilské ametysty, ve kterých se klasický citrín prakticky nevyskytuje. Skutečné citríny tvoří většinou prizmatické krystaly a mají podstatně světlejší a méně oranžovou barvu. Jednu dobu také docela frčely krásné rumunské záhnědy obsypané dolomitem. Tyto záhnědy vznikly ozářením docela obyčejného žilného křemene.

Velmi rozšířeným nešvarem je dobrušování krystalů, zejména křemenů. Maximální opatrnost je třeba zejména u nákupu krásných prizmatických křišťálů či záhněd z Číny, Himalájí a Brazílie. Velmi mnoho z nich má dobroušené některé plochy či celou špici, někdy se vyskytují i celé vybroušené krystaly. Někdy se to poznává velmi těžko, ale podobné podvody jde často objevit při podrobné prohlídce. Dobrušované plochy jsou zcela hladké, nemají žádné kazy ani rýhování a často bývají mírně vypouklé. Někdy také mívají mírně odlišný lesk od přírodních ploch. Méně často se vyskytují syntetické křemeny, které také nebývá lehké odhalit. Typicky se jedná o nádherné jednotlivé prizmatické křišťály, které jsou zcela nepoškozené a nemají žádné vnitřní kazy ani inkluze. Syntetický křemen často mívá na některé ploše zvláštní „bublinkovatý“ povrch, který se u přírodních krystalů nevyskytuje. Ne každý vzorek dobroušeného nebo syntetického křemene lze poznat. Pokud však projdete několik krystalů v nabídce a některý z nich je „vylepšený“, nejspíš budou upravené všechny.


Syntetický chalkantit, povšimněte si matoucího označení lokality

Dalším obvyklým podvodem jsou lepené vzorky, kdy se buď skrytě vyspravují rozbité drůzy či se vytváří celé nové vzorky. Mistři v podobných podvodech jsou zejména Číňané a Marokánci. Často na zcela obyčejný vzorek slídy či křemene přilepí další krystaly a velmi dovedně to zamaskují. Zejména u vzorků „posypaných“ drobnými lupínky slídy si dávejte velký pozor! Proti podobným podvodům pomáhá zejména bystré oko a lupa.

Velmi obvyklé jsou také podvody s drahými a ohnivými opály. Opály totiž mají barvoměnu pouze díky obsahu vody a jakmile vyschnou, mohou barvoměnu ztratit. Skutečné kvalitní drahé a ohnivé opály barvoměnu neztrácí, jenže právě proto jsou poměrně drahé. Pokud prodejce vystavuje namočené vzorky, rovnou odejděte – nejde totiž poznat, jak budou opály skutečně vypadat. Nákup drahých opálů je však vždy ošidný, protože chytřejší podvodníci je namočí na několik dní před burzou a pak je nechají jeden den vyschnout.

Samostatnou kapitolou jsou také uměle vyrobené nerosty. Celkem typické jsou syntetické tschermakity a chalkantity. Jedná se o fialový kamenec a modrou skalici, které se uměle pěstují. Poznáte je velmi snadno, jsou to velké fialové osmistěny či jasně modré monoklinické krystaly a drůzy. Někteří prodejci je mají označené jako syntetické, ale většina ne. Na vzduchu postupně ztrácí lesk a časem se mohou i úplně rozpadnout, navíc jsou rozpustné ve vodě. Méně časté jsou například zlaté avanturíny, což jsou ve skutečnosti měděné nebo mosazné vločky zalité ve skle a otamblované. Falšují se i normální avanturíny. Dále bývají falešné skoro všechny tyrkysy. Přírodní tyrkys není zrovna běžný a pěkné hlízky tyrkysu jsou dost drahé. Napodobeniny poznáte snadno podle váhy, skutečný tyrkys je totiž velmi těžký, protože obsahuje hodně mědi.

U koho nakupovat?

Předesílám, že tato část nemá za cíl urážet některou skupinu prodejců, jedná se jen o obecná doporučení. Podvodníci se vyskytují mezi všemi typy prodejců a před podvodem vás ochrání jen vlastní rozum. Pokud máte o některém vzorku pochybnosti, raději nekupujte.

Drobní sběratelé a renomovaní obchodníci mají nejmenší motivaci podvádět, protože by ztratili velmi cennou reputaci. Sběratelé často prodávají pouze proto, aby měli peníze na další výpravy na kameny. Obvykle si s vámi rádi popovídají a většinou nabízí hlavně vlastní sběry. Renomované obchodníky zase poznáte na první pohled – špičková a dobře osvětlená prezentace a nabídka od masových vzorků až po špičkové unikáty.


Obyčejný křemen "vylepšený" pokovením má údajně úžasné léčivé vlastnosti

Naopak mezi často problematické prodejce patří překupníci, kteří k minerálům nemají vztah a zajímá je pouze zisk. Často mají v nabídce zejména masově dostupné kameny nevalné až průměrné kvality, nabízí hromady barvených achátů, pálené citríny, zlaté avanturíny, všelijak podivně označené korálky, kameny podle zvěrokruhu a kdejakou další veteš. Nelze paušálně říci, že podobní prodejci jsou podvodníci, ale obvykle je alespoň část jejich sortimentu přinejmenším pochybná.

Dalšími podezřelými typy jsou různí prodejci z Rumunska, Indie, Číny, Maroka atd. – odhalili cenu kamenů a jezdí je nabízet „bohatým“ Evropanům. Někteří mají zajímavé a opravdu špičkové kameny, nicméně obezřetnost je na místě, mnoho z nich totiž vzorky všelijak vylepšuje.

Pokud ponecháme stranou maséry či odborníky na akupunkturu, akupresuru atd., kterých je ovšem poměrně málo, bývá dalším nebezpečným typem prodejce „léčitel“. Je celkem jedno, zdali se jedná o protřelého a prolhaného zloducha anebo jestli jde o nějaké potrhlé individum. Tito lidé nezřídka prodávají zaručeně „léčivé“ kameny, skleněné křišťálové koule, křišťálové sošky buddhy (odlité ze skla), azeztulit, titanium nebo rainbow quartz a další kulišárny. Někteří tomu sami věří, někteří v dobré víře prodávají podvrhy jiných. Vzorky minerálů asi nikdo u podobných lidí nakupovat nebude, ale pokud u nich budete něco kupovat, dávejte si obzvlášť velký pozor.

Komentáře

Petr Šulc said:

12.03.2014 20:48:03

V Bo Phloi v thajské provincii Kanchanaburi poblíž řeky Kwai se v povrchových jamách těží převážně safíry. Doprovází je též černý spinel, který v místním šperkařském průmyslu označují jako "onyx".