Sbírka minerálů jako investice

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 23.11.2018 10:14
Naposledy upraveno: 23.11.2018 10:14

Přemýšleli jste někdy o nákupu kamenů jako o investici? Většina z nás sběratelů má kameny jako koníčka a děláme to pro radost. Minerály však mohou být také velmi zajímavou investicí. Málokdo z nás si uvědomuje, jak obrovský majetek může sbírka představovat.

Štěrk je pořád štěrk

Dnes kolikrát vidíme opravdu škaredé, nekvalitní a poškozené vzorky za naprosto absurdní ceny. To nejsou investiční kameny, to je spekulace. Spoléháte na to, že se najde nějaký blbec či lokalitní šovinista a koupí to. Nicméně také můžete čekat velmi dlouho – tomu se v investiční branži říká nízká likvidita. Prostě se toho nejde zbavit.

Takže do investiční sbírky kupujte (či sbírejte) pouze opravdu kvalitní vzorky, které snadno prodáte. I kdybyste je prodali pod reálnou cenou, pořád na nich něco vyděláte a hlavně nebudete ztrácet čas. Ten je totiž často dražší než nějaký drobný zisk navíc. Samozřejmě do systematické či lokální sbírky dáváme i dokumentační vzorky horší kvality. Obecně je ale dobré držet zejména kvalitu a přebytečné dokumentační vzorky rozdat nebo levně rozprodat na burzách, jinak se hromadí a zabírají místo.

Drahé vzorky jsou ošidná investice

Druhý problematický druh představují kvalitní (ale nikoliv výjimečné) vzorky z "klasických" lokalit. Jejich cena je často poměrně vysoká a pojí se s nimi několik rizik. První riziko je to, že na aktuální ceně může být uměle vyhnaná cenová bublina a následně cena spadne nebo delší dobu stagnuje. Někteří obchodníci schválně skoupí větší zásobu vzorků z již nedostupné lokality a uměle tak vyženou cenu. Pokud je ale takových lidí víc a někdo z nich pustí větší množství kamenů na trh, následuje rychlé vystřízlivění. Druhé riziko je v tom, že zkušení sběratelé zpravidla mají ve sbírkách zastoupený kvalitní materiál a dražší vzorky nakupují omezeně. Zejména v rámci ČR tak můžete mít velký problém vzorek prodat. Třetí riziko jsou finance, protože drahé vzorky váží nemalé finanční prostředky.

Investování do levných vzorků

Zdá se vám to jako nesmysl? Jenže skutečnost je jiná. Levné a přitom kvalitní a estetické kameny představují ideální a relativně bezrizikovou investici. Málokterá lokalita je totiž nevyčerpatelná, včetně velkých zahraničních lokalit. Raději to nezkoušejte u brazilských achátů nebo indických zeolitů, ale u většiny lokalit to funguje naprosto spolehlivě. Chytrý investor nakupuje, když je cena nejníž. Výhodou kamenů je to, že jakmile se lokalita vyčerpá, cena už obvykle nikdy nespadne pod dobu maximálního boomu. V podstatě každý rok se na burze objeví záplava estetických a relativně levných kamenů z nějaké lokality. Vyplatí se vybrat kvalitní, nepoškozené a estetické vzorky. I kdyby cena nestoupla, málokdy klesne, a investice je obvykle maximálně v řádu prvních stokorun, někdy dokonce jen desítek korun za vzorek.

A proč jsou takové vzorky dobrá investice? Protože riskujete poměrně málo peněz a kvalitní estetický vzorek se vždycky prodává poměrně dobře. Drtivá většina lokalit poskytne záplavu kvalitních vzorků maximálně 2-3 sezóny po sobě a pak jde cena rychle nahoru, poměrně často dojde k růstu ceny již po roce. Pamatujete na rudní vzorky z Rumunska, celestin z Madagaskaru nebo některé čínské vzorky? Kolem roku 2005 stál solidní vzorek z Rumunska okolo 100 Kč a nikdo to nechtěl. Dneska dáte za kvalitní drůzičku 500 – 1000 Kč jen to fikne a ještě kolikrát není moc z čeho vybírat. Pěkné celestiny z Madagaskaru byly jednu sezónu skoro zadarmo, i špičkové vzorky stály maximálně do 200 Kč. Dnes jich je poměrně málo a o opravdu hezký a nepoškozený celestin do 500 Kč prakticky nezavadíte. Dioptasy z Kazachstánu nebo krokoity z Tasmánie stály koncem devadesátých let doslova pár korun. Dnes dáte za slušnější drůzku 2-3 tisíce.

Ve všech uvedených případech se bavíme o růstu cen o stovky až první tisíce procent maximálně v horizontu deseti let. Cena skočí o 100 % obvykle maximálně do dvou let, když umíte dobře vybírat. Pokud investujete do cenných papírů nebo komodit se ziskem nad 10 % ročně jste dobří – pokud dokážete během 5 let získat pětinásobek, pak jste opravdu machři. Vtip je v tom, že zkušenější sběratelé kamenům dobře rozumí, znají lokality a umí odhadnout další potenciál a vývoj. Investujete prostě do toho, čemu dobře rozumíte. Tak proč to nevyužít?

Stejně tak pokud je v současnosti nějaká lokalita produktivní, dejte si pár slušnějších vzorků stranou, určitě se vám dobře zhodnotí. Pamatujete na sádrovce ze Strkovic, rudňáče z Příbrami či Jáchymova či některé známé achátové lokality? Důl nebo lom se zavře, zajímavá vrstva se vyčerpá a cena jde raketově nahoru. Za uvedené vzorky dnes zaplatíte přinejmenším stovky korun, před 10-15 lety se prodávaly dokonce i po 5 Kč a nikdo je nechtěl. Zabalíte 10 vybraných kousků do krabice a prostě pár let počkáte.

Investování do špičkových vzorků

Druhou zajímavou možností je investice do špičkových vzorků, ideálně opravdu do nejlepšího výběru dané lokality. Strop ceny je v takovém případě určený pouze poptávkou, jako příklad lze uvést třeba turmalíny „blue cap“ z Kalifornie. Našel se jich jen omezený počet a jejich cena je doslova astronomická, navíc postupným přeprodáváním neustále roste. Zde je případný prodejce v obrovské výhodě, protože kupující prostě nemůže jít jinam a tím pádem lze cenu hodně vyšroubovat. Takové investování však vyžaduje opravdu velké finanční prostředky, vynikající přehled a opravdu dobré kontakty a reputaci. Na transakcích je zpravidla velmi vysoký zisk, ale také jich nelze realizovat mnoho a zpravidla se táhnou delší dobu.

Diverzifikace rizika

Rozložení rizika je pro jakékoliv investice důležité. Nikdy nemůžete vyloučit, že zdánlivě vyčerpaná lokalitě chytne druhý dech nebo že někdo nečekaně vypustí na trh větší množství kvalitních vzorků a vaše investice jde minimálně na čas do háje. Z toho důvodu je lepší držet vždy poněkud širší výběr vzorků z různých lokalit. Některé cenově vyskočí rychle, některé se zhodnotí třeba až za delší dobu. Pak už záleží jen na vaší šikovnosti jak toho využijete, ale pokud budete mít výběr několika desítek slušných vzorků z různých lokalit, nemůžete na tom při troše trpělivosti prodělat. Základem je investovat pouze ty prostředky, které nebudu brzy znovu potřebovat, popřípadě neinvestovat na dluh. Pak jste často nuceni vzorky rychle prodat a obvykle nakonec ještě proděláte.

Komentáře