Za nerosty Alp - recenze knihy

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 21.08.2019 04:03
Naposledy upraveno: 21.08.2019 04:03

Petr Šindelář a Petr Rajlich dali dohromady čtivou i poučnou publikaci o minerálech Alp. V knize najdete plno fotografií i historii mnoha výprav do Alp za minerály. Pokud jezdíte do Alp, rozhodně si nenechte tuto publikaci ujít.

Kniha je vázaná v pevné vazbě a vytištěná kvalitně, na pěkném křídovém papíře. Má celkem 227 stran a je rozdělena do dvou částí. Text je doprovázen velkým množstvím fotografií a také ilustračními kresbami paní Rajlichové a rámcovými mapkami.


Sbírání minerálů v Alpách

První část knihy, kterou psal Petr Šindelář, se věnuje vyprávění ze sběratelských výprav do Alp v letech 1996-2003. Vyprávění je poučné, zábavné a místy i lehce peprné, ostatně jak už to při sbírání v terénu bývá. Popisované oblasti zahrnují především Habachtal a Knappenewand v Hohe Tauern v Rakousku, Val Malenco a Val di Ala v Itálii, Pizzo Forno a oblast okolo Grimselu ve Švýcarsku.

Text je doprovázen řadou fotografií z terénu i nafocenými nálezy, které jsou umístěny průběžně do textu. Čtenář tak má poměrně realistickou představu o možných nálezech, byť třeba azbestové doly ve Val Malenco jsou již dnes muzeum.


Co bych vypíchnul je poměrně hojně zmiňované mizerné počasí, těžké batohy a dost často také dny kompletně bez nálezů. Řada našinců si představuje, že se v Alpách válí mraky špičkových vzorků, jen je sebrat. Mnoha lidem vůbec nedochází, že jen doplazit se na lokalitu je kolikrát nelidské úsilí, zejména když je třeba táhnout i stan, vybavení a jídlo na několik dní. Většina vzorků je tvrdě vydřená a zasloužená, jako obvykle.

Málokdy si již také pamatuje opruz na hranicích v dobách, kdy ještě ČR nebyla v EU a Schengenu, stejně jako opruz s národními měnami v podobě lir a šilinků. Nebojte se, kniha vám to rychle připomene.

Galerie minerálů

Druhou částí knihy je galerie minerálů z Alp ze sbírek Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, kterou zpracoval Petr Rajlich. Z hlediska sbírek muzeí v Alpách se nejedná o nijak výjimečné ukázky, ale dávají poměrně přesnou představu o typických vzorcích, které lze mnohdy i dnes najít. V galerii je vyobrazeno 564 vzorků na 585 fotografiích.


Na místě je upozornění, že vzorky sice pocházejí z Alp, ale ne všechny náleží k tzv. Alpské paragenezi. Část vzorků jsou klasické hydrotermální (sulfidy) či metamorfní (granáty, aktinolit, kyanit, magnetit) ukázky. K Alpské paragenezi patří především dutinové ukázky křemenů (včetně tzv. gwindlů) s živci (periklin, adulár), chloritem a místy hematitem, anatasem, rutilem, titanitem, apatitem, zeolity a řadou dalších minerálů.

Závěrem

Knihu hodnotím určitě pozitivně, zpracování je solidní úrovni. I přes mé prvotní obavy neposkytuje žádné detailní návody, kam na lokality, zato velmi názorně popisuje strasti i radosti sbírání v Alpách. Text je psaný čtivě a čtenář se pobaví i poučí, vše je doprovázeno hojnou obrazovou dokumentací.

Co bych bral jako lehkou výtku je spíše volnější návaznost obou částí knihy, byť záměr autorů chápu a není na škodu. Obrazové části by rozhodně neuškodil nějaký souhrnný text na pár stránek a případně u vzorků i informace o genezi, která nemusí být vždy zřejmá.


V mnoha případech bych spíše uvítal větší fotky, ale chápu omezení rozsahu. Prezentované fotografie vzorků jsou vyřezané na bílém pozadí a umístěné průběžně do textu. Ačkoliv obecně nejsem příznivcem tohoto řešení, jednoznačně přispívá k ucelenému vzhledu publikace. Naopak pozitivně hodnotím poměrně realistický vzhled, kdy fotografie nejsou nehorázně přesaturované a přizdobené levnými efekty.

Na kvalitě fotografií by šlo ještě zapracovat, ale celkově hodnotím knihu rozhodně pozitivně a doporučuji.

Jak objednat?

Knihu lze objednávat u Petra Šindeláře na emailu petr(tečka)dingo(zavináč)seznam.cz, cena knihy je 200 Kč.

Regulace sběru v Alpách

Ačkoliv to mnozí neradi slyší, na většině míst v Alpách již existují zákazy či omezení sběru minerálů. Respektujte prosím přírodu i zákazy, zejména v Rakousku a Švýcarsku se na ně hodně dbá, a případné pokuty jsou pro našince až likvidační - obvykle začínají u částek 2000 €/CHF.


Ve vnitřní zóně národního parku Hohe Tauern v Rakousku a na Pizzo Forno ve Švýcarsku platí úplný zákaz sběru minerálů. Na většině míst ve Švýcarsku musíte mít tzv. strahler patent, který se zpravidla vyřizuje (a platí) na úřadě v dané oblasti – a také přesně definuje limity, co smíte a nesmíte. V oblasti Zillertal v Rakousku už od roku 2016 také platí zákaz volného sběru minerálů a musíte být členem rakouských mineralogických klubů. V masivu Mt. Blanc je z italské strany (Val Aosta) úplný zákaz sběru, z francouzské je nutné mít povolení.

Komentáře