Proč nezabráníme plundrování tajením lokalit?

Autor: Zbyněk Buřival
Publikováno: 23.11.2018 10:15
Naposledy upraveno: 23.11.2018 10:15

Lokalit prý ubývá, kamenů je málo a sběratelů čím dál víc. Nicméně v České republice i na Slovensku jsme na tom velice dobře, produktivních lokalit máme plno a s trochou píle lze najít krásné kameny světové kvality. Chce to jen trochu vlastní píle a vytrvalosti.

Jsme na tom zle?

Některé lokality zanikají a rudní hornictví je na čas v pánu, nicméně stále je plno produktivních lokalit a dokonce se každý rok najde několik nových. Drtivá většina sběratelů nekope. I z aktivnějších kopáčů má jen několik málo prostředky, čas a vytrvalost na nějaké větší akce. Běžní kladívkáři nemají šanci na lokalitě napáchat vážné škody a většina slušných kopáčů po sobě díry zahazuje. Kromě lomů je většina českých lokalit o nachozených kilometrech a přeházených kubících.

Kdo může za plundrování lokalit?

Problémy v podstatě způsobuje velmi malá skupina bezskrupulózních jedinců. Sběratelé se chovají stejně jako běžná populace vůči politikům - všichni nadávají a hádají se mezi sebou, místo toho, aby těm pár darebákům nakopali do zadku a zejména u nich přestali nakupovat kameny. Za případné škody je vždy zodpovědný ten, kdo lokalitu zplundroval! Obviňovat autory průvodců, článků a videí je jako nadávat výrobcům kuchyňských nožů, že se nože občas použijí k násilí.


Názorná ukázka z okraje opuštěného lomu Vycpálek u Vápenné - i takové hrůzy mohou vzniknout činností "sběratelů". Ovšem rozhodně ji nemají na svědomí kladívkáři, spíše několik čiperných jedinců s těžkým nářadím.

Proč netutlat lokality?

Velice oblíbeným sportem je mlžení ohledně lokalit. Pokud někdo najde novou a produktivní lokalitu, kde plánuje větší akci, pochopitelně o ní nikde nevykládá. Jakmile se ale objeví zajímavé vzorky, buďte si jistí, že se zkušení sběratelé přes známé velmi brzy dozví všechny podrobnosti. A ti jsou pro vývoj lokality podstatní, protože méně zkušení či začátečníci málokdy provádějí větší práce a z jejich strany hrozí vysbírání či zničení lokality jen výjimečně. Už jste zkoušeli zednickým kladívkem rozmlátit kubík žuly nebo vykopat výkop?

Jen pro upřesnění, v ČR je momentálně několik set produktivních, známých a dobře popsaných lokalit. Detailně jich několik set popsali Pauliš, Toegel i Vanek, hodně článků vyšlo od různých autorů na internetu. Nejnovějším a také mnohými diskutovaným tématem jsou detailní video průvodce od Marcela Vaneka. U nových a pracně vychozených lokalit chápu, že se veřejnosti nesdělují. Ale naprostá neochota poradit začínajícím sběratelům i u notoricky známých lokalit je opravdu českým a slovenským specifikem, které ledacos napovídá o sobectví a závisti. Kupodivu třeba v Německu či Holandsku s tímto problém nemají, přestože to mají v některých ohledech se sbíráním mnohem složitější!


Nějaký šikovný jedinec vykopal a nezaházel díru ve Zlatém chlumu u Jeseníku. Když pomineme chráněné území, opravdu bylo nutné díru kopat přímo uprostřed sjezdařské cyklotrasy?

Moralisti

Výše uvedené nebrání řadě sběratelů moralizovat a kritizovat autory článků a videí. Opravdu zábavné je to v případech, kdy dotyční sami mají na kontě totálně vybagrované lokality a nasávají všude informace horem dolem, sami však nejsou ochotni se o cokoliv podělit. Za snahou o tajení informací navíc obvykle zřetelně prosvítá snaha o vlastní prospěch.

Přiznejme si, že nikdo z nás není svatý a všichni máme chvíle, kdy nás žene vidina vzorku ve sbírce a nehledíme nalevo napravo. Ale ať se nám to líbí nebo ne, lokality leží obvykle na soukromých pozemcích a pokud je nevlastníme, nemáme právo komukoliv diktovat kam smí či nesmí jezdit.

Na svém webu nebo na sociálních sítích si každý může publikovat co uzná za vhodné. Představa nějakého systematického tajení lokalit, úmyslného uvádění špatných a nepřesných lokalizací a osočování ostatních ze zveřejnění "tajných" informací je prostě poněkud mimo. Vtipné jsou i poznámky o snaze o zviditelnění či zisk, pokud si autor dá k článku či videu odkaz na svůj web či služby. Tištěné průvodce a knihy by podle této logiky měl autor dělat o volném čase a nejlépe rozdávat zadarmo. Za informace na internetu neplatí uživatel autorům ani halíř, logicky se proto musí námaha vložená do přípravy textů, fotek a videí vrátit nějak jinak. Buď reklamou nebo propagací vlastních služeb.

Komentáře

Víťa said:

06.02.2014 07:09:39

No k tomuto článku není co dodat - takhle to prostě ve skutečnosti je a s celým textem naprosto a bez výhrad souhlasím! Původně jsem chtěl napsat mnohem delší komentář ale když čtu tento článek již asi po třetí, tak zjišťuji, že bych jen opakoval to co Zbyněk už napsal. Výborně napsané !!!!!

Bulisak said:

06.02.2014 13:39:11

Jj je to přesně tak, jak Zbyněk napsal a i já se s tím plně ztotožňuji. U valné většiny "utajovatelů lokalit" se beztak jedná o pouhý alibizmus, který se jen snaží maskovat rádoby moralistickými výroky. Svět kamenů se hold stal v dnešní době i zajímavým byznisem, a to bohužel i se všemi svými nešvary.

Evka said:

07.02.2014 11:48:28

Moc se u toho clovek neusmiva, bohuzel to je dost pravda a bohuzel ti "rabovatele", kterych se toto tyka se za nos nechytnou. Diky za clanek!

Ondrej Beňo said:

11.02.2014 22:18:20

Dobry deň s tymto člankom suhlasim sam zbieram mineraly už niekolko rokov no stretol som sa s neochotou hovorit o naleziskach vela som čerpal s netu a s literatury no od zberatelov som sa malokedy niečo dozvedel a čo sa tyka rabovania nalezisk to radšej nekomentujem.

Petr Šulc said:

26.02.2014 04:19:58

Obdivuji příklad Achátového potoka ve Queenslandu v Austrálii. Tam z lokality učinili rezervaci nikoli na ochranu před ničiteli přírody avšak pro sběratele. Platí tam určitá psaná pravidla, je nutno zaplatit malý poplatek a získá se časově omezená licence na kutání. Bude to však asi nejen úrovní sběratelů a úřadů, ale asi i proto, že je to tak daleko od civilizace a v tak obtížném terénu, že nehrozí návaly amatérských kopáčů a také protože je to pustina téměř bez vegetace, kde nějaké ty výkopy nevadí.

Pavel Barták said:

28.02.2014 21:23:08

ahojky, viděl jsem hodně děr v Českém ráji a na dalších lokalitách (Morcínov, Bradlecká Lhota, Levín....), a někdy je to fakt šílené. Největší katasrofa je to asi u Bradlecké Lhoty, kde je les plný orchidejí (okrotic) a výkopů, které je likvidují. Zásadní problém vidím v tom, že sběratelé (myslím kupce na burzách) vyžadují prestižní nepoškozené kusy, které se ovšem dají fakt sehnat téměř bez výjimky snad jen kopáním. Kdyby tyto bláhovci nehonili prestiž, ale dokázali ocenit i kamínky s menším či větším poškozením (ale o nic méně krásnější), tak by se snad takové devastaci dalo zabránit. Jo, zahrabání děr už ty okrotice k životu nepřivede.

Martin Klouček said:

14.05.2014 23:02:31

Bohužel povrchovým sběrem se na většině lokalit dají najít jen velmi těžko nebo vůbec. Na Morcínově se kopalo v lese několik let aniž by došlo k nějaké rozsáhlé devastaci terénu. Potom přišel vítr který místy zničil 90% lesa a následná rekultivace dokonala zbytek. Nechci omlouvat ničení přírody v honbě za minerály, jen by občas stačil zdravý rozum a citlivý přístup.

Marcel Vanek said:

11.05.2015 21:42:33

Díky za perfektně zhodnocený faktický stav nejenom na lokalitách, ale i na zhodnocení stavu mezi sběrateli minerálů, kteří se postupně dělí na ty "slušné", co mají přírodu rádi a chovají se k ní šetrně a na ty "neslušné", co kopou a nedokáži a ani nechtějí po sobě uklidit, rabují a často jim jde jenom vzorky, které by se daly dobře a rychle zpeněžit...Mám pocit, že právě tito borci nejvíce nadávají na zveřejňování lokalit, třeba našimi video-exkurzemi, které mají, myslím u většiny ostatních sběratelů velice kladný ohlas...Díky za pěkný článek, kéžby jich bylo více a pomohly by upozornit právě na ty "neslušné" sběratelé, kteří kazí pověst všem ostatním sběratelům minerálů...